Probiotske kulture u ishrani dece

Zdrav i balansiran unutrašnji ekosistem gastrointestinalnog trakta izuzetno je važan za celokupno zdravlje odojčadi i male dece. Njihova crevna mikroflora zapravo je „prirodna imunizacija majke prirode“koja podstiče imuni rad creva i osigurava bolju odbranu od naseljavanja patogenih mikroorganizama, čime doprinosi sazrevanju imunog sistema. 

Kozje mleko u ishrani dece

Posmatrano iz ugla nutritivnih vrednosti mleko je savršeno izbalansirana i izrazito bogata prehrambena namirnica. Sastav kravljeg i kozjeg mleka je u osnovi veoma sličan ali se detaljnijom analizom nutritivnog sastava dolazi do saznanja da kozje mleko poseduje niz prednosti.

7 razloga da uvedete kozje mleko u ishranu svoje dece

Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom. Zašto je tako i zašto pedijatri širom sveta preporučuju roditeljima da u ishranu svoje dece uvedu proizvode od kozjeg mleka?

ULOGA KOZJEG MLEKA U JAČANJU IMUNITETA DECE

Imuni sistem štiti telo od mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) koji izazivaju razne bolesti. Sva deca su stalno izložena ovim patogenima, ali izloženost ne znači da će dete i da se razboli.

Jak imuni sistem obezbeđuje detetu prirodnu odbranu od bolesti. Ako je imuni sistem slab, organizam postaje podložan umoru i bolesti, pa ne može da se zaštiti od infekcija.

Šta možemo da učinimo da pomognemo mališanima kako bi im postepeno ojačali imunitet u hladnim danima koji su pred nama? Pre svega, zapitajte se, šta jedu Vaša deca? Šta im šaljete kao užinu, šta grickaju (i da li grickaju) između obroka, koliko jedu voća, koliko mlečnih obroka? 

Naša deca su danas žrtve loše ishrane sa mnogo masti, gaziranih pića, slanih grickalica i slatkiša. Sve to dovodi do slabljenja imunog sistema.

Čime obezbediti snažan imunitet?

Kako da vaše dete stekne zdrave navike u ishrani

Navike u ishrani nastaju u ranom detinjstvu i formiraju se prema modelu porodice u kojoj dete odrasta. Kako da pomognemo mališanima da usvoje zdrave navike u ishrani i da one postanu deo njihovog života? Evo nekoliko korisnih saveta za roditelje.

Pogledajte video