7 razloga da uvedete kozje mleko u ishranu svoje dece

Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom. Zašto je tako i zašto pedijatri širom sveta preporučuju roditeljima da u ishranu svoje dece uvedu proizvode od kozjeg mleka?

 

1.Manje je poznata činjenica da se kozje mleko lakše vari od kravljeg mleka. Oko 20%manje vremena je potrebno za varenje kozjeg mleka.

 

2.Masti kozjeg mleka se lakše vare od masti kravljeg mleka. Masni globuli kozjeg mleka su manji, i ima ih više, zbog čega ih lipaze lakše razgrađuju. Takođe, skoro 28% masnih kiselina kozjeg mleka su one kraćih lanaca, zbog čega ih lipaze takođe lakše razgrađuju.

 

3.Preko 40% dece koja su alergična na kravlje mleko može da bezbedno konzumira kozje mleko i proizvode od kozjeg mleka. Ovo se dešava zbog laktoalbumina  i β-laktoglobulina koji su karakteristični za kravlje mleko. Mlečni proteini su sastavljeni od lanaca aminoliselina različitih fizičkih i hemijskih osobina, i razlika samo u jednom sastojku utiče na razlike i u reakciji ljudskog organizma.

 

4.Kozje mleko ima poznate terapeutske uticaje i benefite za zdravlje. Kozje mleko ima više srednjolančanih masnih kiselina (C6-14) a tri masne kiseline koje su svoja imena upravo dobile po kozama, kapronska (C6), kaprilna (C8) i kaprinska (C10), čine oko 20% masnih kiselina kozjeg mleka. Ove kiseline su veoma važne u terapiji sindroma malapsorpcije, intestinalnih poremećaja, srčanih bolesti, u ishrani odojčadi, naročito prevremeno rođene dece, cistične fibroze, žučnih kamenaca. Takođe, daju organizmu neophodnu energiju, a istovremeno snižavaju i otapaju zalihe holesterola.

 

5.Kozje mleko je po sastavu najsličnije majčinom mleku. Od slobodnih aminokiselina, kozje mleko sadrži najviše taurina, i baš kao i humano mleko, sarži ga značajno više od kravljeg. Taurin je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u telesnim tečnostima i tkivima, i veoma je važan za rast i razvoj mozga kod male dece i odojčadi. 

 

6.Takođe, iako gvožđa u mleku nema mnogo, gvožđe iz kozjeg mleka se mnogo bolje iskorišćava u organizmu.

 

7.Dečiji sistem lakše prihvata proteine iz kozjeg mleka. Bogato je folnom kiselinom i vitaminom B12. Bez obzira što je količina ukupnih aminokiselina, kao i esencijalnih, jednaka kod oba mleka, udeo određenih aminokiselina se razlikuje. Tako u kozjem mleku ima više cisteina, valina, leucina i asparagina, a udeo serina, tirozina i glutamina je manji. Kozje mleko sadrži nešto više slobodnih aminokiselina, naročito esencijalnih.

I najvažnije od svega, obezbedite svom detetu bezbedan obrok iz kontrolisane proizvodnje koja poseduje sertifikate kvaliteta i može da garantuje sigurnost i kvalitet proizvoda za Vašeg mališana. 

 

Pogledajte video