ULOGA KOZJEG MLEKA U JAČANJU IMUNITETA DECE

Imuni sistem štiti telo od mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) koji izazivaju razne bolesti. Sva deca su stalno izložena ovim patogenima, ali izloženost ne znači da će dete i da se razboli.

Jak imuni sistem obezbeđuje detetu prirodnu odbranu od bolesti. Ako je imuni sistem slab, organizam postaje podložan umoru i bolesti, pa ne može da se zaštiti od infekcija.

Šta možemo da učinimo da pomognemo mališanima kako bi im postepeno ojačali imunitet u hladnim danima koji su pred nama? Pre svega, zapitajte se, šta jedu Vaša deca? Šta im šaljete kao užinu, šta grickaju (i da li grickaju) između obroka, koliko jedu voća, koliko mlečnih obroka? 

Naša deca su danas žrtve loše ishrane sa mnogo masti, gaziranih pića, slanih grickalica i slatkiša. Sve to dovodi do slabljenja imunog sistema.

Čime obezbediti snažan imunitet?

Minerali i vitamini pomažu jačanje imunog sistema - neutrališući čestice koje oštećuju ćelije. Dobra ishrana je ključna za razvoj i održavanje imunog sistema. Nutritivni deficit može da dovede do hroničnih imunoloških problema, pošto je  bakterijama i virusima lakše da se razviju ako nedostaju neki nutrijenti koji stimulišu jak imuni sistem, uključujući vitamine A, C, E i esencijalne masne kiseline. Najvažniji minerali su selen, cink, gvožđe, bakar, magnezijum. Ove nutrijente treba uzeti iz hrane (sveže voće i povrće, orašasto voće, semenje, integralne žitarice, mlečni proizvodi). Minerali selen i cink su nezamenljivi za imunitet, jer su potrebni za izgradnju mnogih enzima koji štite telo od slobodnih radikala.

Minerali i vitamini u kozjem mleku :  Iako je sadržaj mineralnih supstanci u kozjem i kravljem mleku dosta sličan, kozje mleko sadrži 13 % vise kalcijuma, 25 % više vitamina B6 ; 47 % više vitamina A, kalijuma 134 % više, niacina triput više i bakra 4 puta više. Osim vitamina A, u mleku se nalazi i njegov provitamin, β-karoten. Oni se nalaze rastopljeni u mlečnim mastima, i to u ovojnici masne kuglice. Ovaj vitamin je termostabilan, pa tehnološka obrada ne utiče na njegovu količinu i iskoristljivost. U kozjem mleku ga ima više nego u kravljem, i karoten je potpuno konvertovan u vitamin A. Upravo zato kozje mleko ima izrazito belu boju.

Jednom čašom kozjeg mleka osigurava se 32,6 % dnevne potrebe za kalcijumom i 27 % za fosforom, u poredjenju sa kravljim mlekom 29,7 % (za kalcijumom) i 23,2 % (za fosforom). 

Kozje mleko dobar je izvor kalijuma, esencijalnog minerala za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkciju srca. Čaša kozjeg mleka sadrzi 498,7 mg kalijuma, te se na taj način osigurava 14,2 % dnevne vrednosti. 

Kozje mleko takodje sadrži 27 % više antioksidanta selena od kravljeg mleka. 

Masti ili jačaju, ili slabe imune funkcije - u zavisnosti od vrste. Loše masti (dehidrogenizovane - u prženoj hrani i margarinu predisponiraju decu za ponovljene infekcije. Esencijalne masne kiseline (dobre masti) su ključne za normalnu funkciju imunog sistema. Nalaze se u maslinovom, lanenom ulju i uljastim ribama  (losos, tuna). One povećavaju aktivnost fagocita, belih krvnih ćelija koje razgrađuju bakterije. Takođe unapređuju zdravlje svakog organa u telu. 

Masti kozjeg mleka se lakše vare od masti kravljeg mleka. Masni globuli kozjeg mleka su manji, i ima ih više, zbog čega ih lipaze lakše razgrađuju. Takođe, skoro 28% masnih kiselina kozjeg mleka su one kraćih lanaca, zbog čega ih lipaze takođe lakše razgrađuju. Kozje mleko je karakteristično po 3 masne kiseline (kapronska, kaprilna i kaprinska) koje čine oko 20% masnih kiselina kozjeg mleka (u kravljem ih ima 6%). Ove masne kiseline se metabolišu slično šećerima, mnogo brže se konvertuju u energiju, ne nakupljaju se u telesnim zalihama,  i ne učestvuju u začepljenu arterija.

Probiotici su kulture acidofilnih bakterija koje se nalaze u intestinalnom traktu zdravih ljudi. Probiotici se bore sa štetnim kulturama i preveniraju transport patogena u telu. Takođe omogućavaju gastrointestinalnom traktu da poveća unos minerala, jer njihov manji unos snižava imunitet.  Laktobakterija je jedina prirodna odbrana od kandide i ostalih gljivičnih infekcija koje veoma snižavaju imunitet. Aktivne acidofilne kulture  ubrzavaju eliminaciju toksičnih produkata varenja i omogućavaju usvajanje neophodnih nutrijenata iz hrane. 

Izbor mnogih roditelja je probiotski napitak od kozjeg mleka ČUDO . Ono što “Čudo” čini posebnim jesu upravo probiotske kulture. “Lactobacillus acidophilus” se prirodno nalazi u usnoj duplji i crevima kod ljudi i bitan je zaštitni faktor protiv infekcija i bolesti. Pojedina istraživanja pokazuju veliki značaj ove kulture za prevremeno rođenu decu ili novorođenčad sa oslabljenim digestivnim traktom.

I na kraju od izuzetnog značaja fizička aktivnost koja takođe pomaže izgradnju dobrog zdravlja - podstičući cirkulaciju i pomažući snabdevanje čitavog tela kiseonikom. Duboko disanje, svež vazduh i sunčanje dopunjuju telesni kiseonik. Neka vaši mališani provode što je moguće više vremena napolju bez obzira na vremenske prilike. Vožnja bicikla, rolera, igre loptom ili jednostavno jurnjava po parku obezbediće vašem detetu jaku zaštitu u danima povećanih virusnih infekcija. 

Pogledajte video