Kako da vaše dete stekne zdrave navike u ishrani

Navike u ishrani nastaju u ranom detinjstvu i formiraju se prema modelu porodice u kojoj dete odrasta. Kako da pomognemo mališanima da usvoje zdrave navike u ishrani i da one postanu deo njihovog života? Evo nekoliko korisnih saveta za roditelje.

 

Budite dosledni 

Da biste naterali decu da se hrane zdravo na prvom mestu morate da budete dosledni. Ne možete da očekujete da dete zavoli nešto prvi put kad ga proba. Nastavite da mu nudite povrće svaki dan i probajte da ga spremate na različite načine. Izgled hrane može biti presudan faktor da li će se vašem detetu svideti neka hrana ili ne. Ako svakodnevno dajete svom detetu povrće, od malena, navićiće se da ga jede i postaće deo njegove ishrane. 

Budite dobar pimer svojoj deci

Veoma je važno da budete dobar primer vašoj deci. Jedan od načina da naterate decu da se zdravo hrane je da vide da se vi upravo tako hranite! Nemojte pokazivati loše navike u ishrani pred vašom decom. Spremajte zdrave obroke i za sebe i za svoju decu. Oni će, pre svega, usvojiti vaše navike, zato se potrudite da to budu dobre navike. 

Povedite decu u kupovinu 

Dobar način da privolite decu da se bolje hrane je da ih pustite da učestvuju u odabiru i pripremanju hrane. Ono što sami odaberu, verovato će hteti i da pojedu. Pustite ih da sami izaberu nekoliko vsrta povrća, neka ih operu i pomognu vam da napravite ručak ili večeru. Uvek ih pohvalite kada nešto dobro urade! 

Svakog jutra napravite doručak 

Već ste sigurno čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Isto važi i za dečju ishranu! Jedan od načina da se vaša deca zdravo hrane je da usvoje zdrave navike. Počnite dan sa nečim zdravim i ukusnim, kao što je banana, musli, tost i džem. Deca koja doručkuju imaju zdraviju kilažu od one koja ne jedu doručak!

Neka hrana izgleda zabavno 

Možete da privolite dete da jede zdravu hranu tako što ćete učiniti da izgleda ukusno i zanimljivo. Napravite zanimljive oblike od sendviča koristeći modle za kolače. Koristeći suvo grožđe i komadiće povrća napravite male, slatke životinje na njihovim tanjirima. Deca će voleti da jedu hranu koja izgleda slatko i koja je u obliku nečega. 

Izbegavajte gotovu hranu za decu 

U bilo kojoj prodavnicu naćićete polugotova jela, smrznutu hranu ili grickalice napravljene posebno za decu. Izbegavajte da kupujete takvu hranu, jer to neće podstaći vašu decu da se hrane zdravo. Zamrznute namirnice su pune hemikalija i ne sadrže zdrave sastojke. Zdravije je da date svojoj deci sveže povrće i voće i obrok koji ste sami pripremili, nego gotova jela.

Umešajte povrće u drugu hranu 

Ako imate veoma izbirljivo dete, najbolji način da ga naterate da pojede nešto zdravo je da umešate povrće u neku drugu vrstu hrane koju voli da jede. Koristite blender da dobro izblendirate sveže povrće i da ga ubacite u nešto. Možete napraviti bilo koju kombinaciju, a mi vam predlažemo da šargarepe izmešate sa sirom, brokoli da dodate u pastu, a grašak u pirinač. 

Postavite granice 

U cilju uspostavljanja zdravih navika u ishrani, morate da postavite granice svom detetu. Nemojte puštati svoju decu da jedu bilo gde drugde osim za stolom. Uvek insistirajte da makar probaju nešto novo. Podstičite ih da očiste svoje tanjire pre nego što im poslužite desert. Postavljanje granica će pomoći vama i vašoj deci da zdrave navike postanu deo svakodnevice. 

 

I na kraju, jako važno: Budite strpljivi . Čak i ako imate izbirljivo dete, ovi predlozi će vam pomoći. Jedan od načina da se vaša deca zdravo hrane je da budete istrajni i strpljivi. 

 

Pogledajte video