Sir i vino: Vreme je pokazalo – idealan brak

Tokom vekova kroz istoriju, ljudi su naučili da sačuvaju sezonske plodove prirode za nadolazeće vreme kada priroda nije tako darežljiva. Obilje mleka koje su krave, koze, ovce i druge životinje davale tokom leta, postajale su zalihe sira za zimske mesece.  Grožđe u Francuskoj, koje je kao hrana trajalo samo nekoliko dana, prerađivano je u vino koje je moglo dugo da se održi i koristilo se za buduće uživanje. U umerenim klimatskim uslovima, gde se neguje i uspeva vinova loza, i gde mlečne životinje daju visok prinos i visok kvalitet mleka, nije iznenađujuće da sir i vino još od davnih vremena idu zajedno. I jedno i drugo su višednevna zaliha poljoprivrednika u Španiji, Francuskoj, Grčkoj i Italiji već vekovima. Oni vino i sir ne doživljavaju kao “fensi” hranu za zabavu, već kao zdrav svakodnevni obrok – naročito zdrav za srce.

STRATEGIJE ZA OSTVARENJE HARMONIJE UKUSA SIRA I VINA - II deo

Bez obzira na to da li birate vino koje će da prati tanjir sira, ili birate sireve kako bi na najbolji način uživali u svom omiljenom vinu, cilj je isti: "ne čini zlo” ukusu vina. Kada govorimo o uspešnom uparivanju vina i sira, mislimo pre svega na to da sir (ili sirevi) ne umanjuju naše zadovoljstvo u vinu. Ukus vina mora da bude dobar - sa sirom isto kao i bez njega. Povremeno, ali ne toliko često, sir može čak i da intenzivira ukus vina.

STRATEGIJE ZA OSTVARENJE HARMONIJE UKUSA SIRA I VINA - III deo

Treći i finalni deo tekstova iz serijala o uparivanju sireva i vina. Saznajte više o uticaju kiselosti i slasti sireva i vina na strategiju uparivanja i naše preporuke za uparivanje sireva i vina različitih geografskih regija. 

PLANIRANJE SETA SIREVA ZA WINE AND CHEESE PARTY

KAKO DA ORGANIZUJETE SLAGANJE SIRA I VINA

 

Sir, naravno, ne mora uopšte da bude komplikovan za servis ili osmišljavanje “seta” kao hrane koju želite da poslužite. Jedan pažljivo odabrani sir u perfektnom stanju, mnogo je bolje rešenje i neuporedino je privlačniji od pune fioke nedozrelih sireva ili njihove neinspirativne selekcije . Blistava kriška “Manchega” ili KOZARI kozjeg sira u maslinovom ulju, posluženih sa zelenim maslinama čini sir vrlo dopadljivim pre večere – rekli bismo kao “uvodni nivo” (“entrance level”).

SERVIRANJE SIRA I RUKOVANJE NJIMA

Sir je delikatesna i osetljiva namirnica te zahteva posebnu pažnju prilikom čuvanja i serviranja. Otkrivamo vam male tajne koje će vam uživanje u omiljenim sirevima učiniti potpunim. Saznajte kako da pripremite sir za serviranje, kako da ga poslužite, koja je optimalna temperatura za posluženje, a koja za čuvanje sira i mnoge druge savete. 

Pogledajte video