Sir i vino: Vreme je pokazalo – idealan brak

Tokom vekova kroz istoriju, ljudi su naučili da sačuvaju sezonske plodove prirode za nadolazeće vreme kada priroda nije tako darežljiva. Obilje mleka koje su krave, koze, ovce i druge životinje davale tokom leta, postajale su zalihe sira za zimske mesece.  Grožđe u Francuskoj, koje je kao hrana trajalo samo nekoliko dana, prerađivano je u vino koje je moglo dugo da se održi i koristilo se za buduće uživanje. U umerenim klimatskim uslovima, gde se neguje i uspeva vinova loza, i gde mlečne životinje daju visok prinos i visok kvalitet mleka, nije iznenađujuće da sir i vino još od davnih vremena idu zajedno. I jedno i drugo su višednevna zaliha poljoprivrednika u Španiji, Francuskoj, Grčkoj i Italiji već vekovima. Oni vino i sir ne doživljavaju kao “fensi” hranu za zabavu, već kao zdrav svakodnevni obrok – naročito zdrav za srce.

U Americi, sir i vino su često viđeni kao hrana i piće za zabave, žurke i razne druge događaje, kao nešto što se služi prilikom otvaranja umetničkih galerija ili kada kompanija organizuje korporativni događaj, a povodi mogu biti razni. To je prava šteta, jer iako bi sir i vino svakako trebalo da budu neizostavni deo “scenografije” na stolu kada su u pitanju zabave, oni su takođe par koji zavređuje nezaobilaznu pažnju u našem svakodnevnom jelovniku.

Evropske kulture pružaju mnogo više modela kada je u pitanju brak vina i sira. Zar postoji neko ko nije uzdahnuo sa žudnjom u stomaku i zadovoljstvom u očima za savršeno aranžiranom korpom sa sirevima u finom francuskom restoranu? U francuskim domovima, sir je jelo koje se podrazumeva u svakoj prilici, u svako doba dana ili večeri – ponekad je dovoljno da na stolu bude par lokalnih sireva sa farmi lokalnih proizvođača i baget, i eto kvalitetnog i zdravog obroka - ali ovakav dnevni ritual ne pruža priliku za uživanje kao što je dugo sedenje za stolom uz večeru i vino. 

U Španiji, prijatelji posećuju zajedno tapas barove nakon posla uz čašu šerija (sherry) i nekoliko kriški “Machengo”-a. 

Italijani mogu završiti svoj obrok sa nekoliko komada “Parmigiano-Reggiano” sira umočenih u balzamiko sirće, ili uz parče gorgonzole i čašu “passito” desertnog vina. 

Kod nas, u Srbiji, kultura konzumiranja visoko kvalitetnih sireva, među koje spadaju i naši – KOZARI kozji sirevi, je još uvek na prilično niskom nivou. Stoga, kad smo sebi postavili cilj da beskompromisno proizvodimo sireve ovog nivoa kvaliteta, istovremeno smo definisali i našu misiju koja je usmerena upravo na podizanje kulture konzumiranja sira. 

Ovi, vremenom dokazani “mečevi” (kako ih u vinskom svetu zovemo), odnosno uparivanja hrane i vina, nikada vas neće razočarati, ali svakako ih ima mnogo više za istraživanje, naročito za zadovoljavanje ličnih pojedinačnih ukusa. Prateći seriju tekstova na našoj blog strani posvećenih temi uparivanja sira i vina, možete otpočeti svoje istraživačko putovanje, dovodeći sebe i svoje goste do neverovatnih i nezaboravnih trenutaka zadovoljstva u kojima je osnovni utisak upravo idealna veza između sira i vina.

 

Nastaviće se...

 

Autori: Srđan Kovačević, savetnik za tehnologiju Beocapra i Winexpert Serbia vinska akademija 

 

Pogledajte video