7 zdravstvenih benefita kozjeg mleka

Kozje mleko je jedna od najvrednijih namirnica u ljudskoj ishrani. Zašto je tako? Neki od ključnih zdravstvenih prednost kozjeg mleka koji ga čine dobrim za ljudsko zdravlje su:

Zdravstvena vrednost kozjeg mleka

Kozje mleko ima veću nutritivnu vrednost i lakše se vari od kravljeg mleka, a može se reći da ima i veliki terapijski značaj. Veliki broj ljudi je alergičan na  kravlje mleko, a određeni procenat tih ljudi može da konzumira kozje mleko. 

Lekovitost kozijeg mleka

Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet. Španski naučnici preporučuju kozje mleko ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.

Kozje mleko kao izvor kalcijuma

Kozje mleko je veoma dobar izvor kalcijuma. Jedna šolja kozjeg mleka daje 30% dnevnih potreba organizma za kalcijumom. Naime, 1 šolja sadrži oko 330mg kalcijuma, što čini trećinu naših dnevnih potreba za ovim dragocenim mineralom*. 

Pogledajte video